Varisin KAlbe Etkisi

Varis, toplardamarlada oluşan ve genellikle bacaklarda baldırlarda görülen bir tür damar hastalığıdır.Risk oranı düşüktür, tedavisi kolaydır ve tedaviden sonra hastalar günlük hayatlarına geri dönebilirler.Bu bağlamda varis, riskli hastalıklar listesinde yer almaz ve kolaylıkla tedavi edilir.Ancak varis oluşumu görüldükten sonra muhakkak doktora başvurulması ve doktor muayenesi olunması tavsiye edilmektedir.Çünkü yapılan son araştırmara göre, önlenmeyen ve ilerlemesi durdurulmayan varis hastalıkları kalbi etkilemekte, ölüme bile neden olabilmektedir.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Göl: “Toplardamar yatağı içinde oluşan pıhtılar koparak akciğerlerde damar tıkanıklıklarına neden olabilir.Bu, tıkanan damarın büyüklüğüne göre kalp yetmezliğine ve ölüme yol açabilir”
Varis en çok ayakta çalışılan mesleklere sahip insanlarda görülen bir hastalıktır.Ayrıca kadınlarda daha çok görülür ve de doğum sonrasında oluşma ihtimali daha yüksektir.Daha önce de belirtildiği gibi bir toplardamar hastalığıdır.Özellikle fazla kilolular ve ileri yaşlardaki kişiler, varis için risk grubunda yer alırlar ve bu kişilerde varisin görülme ihtimali daha fazladır.Varis, estetik kaygılarla da tedavi edilmektedir.Ama estetik kaygıların yanında ağrı yapan, şişlik yapan ve kaşıntılarla rahatsız eden varis, yaşam kalitesini de düşürmekte ve bireylerin psikolojik durumunu da etkilemektedir.
Uzman doktorlara göre varis evreleri ve de tiplerine göre farklı tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Tedavi edilmeyen varisler ciltte yaralara neden olabilir.Hatta ileri evrelerde kalbe de doğrudan etki edebilmetkedir.
Uzmanlarca dile getirildiğine göre toplardamarların içinde oluşan pıhtılar, bazı durumlarda koparak kan akımı ile kalbin sağ tarafına gidebilir; hatta orada kalmayarak akciğerlere giderek, burada yani akciğerlerde damar tıkanıklıklarına neden olabilirler.Bu sık görülmese de karşılaşılabilecek bir durum olarak kaydedilmiştir.Buna da “pulmoner emboli” adı verilmektedir.Bu hastalık; yan ağrısı, nefes almakta zorluk, balgamdan kan gelmesi gibi belirtilerle tespit edilebilir.Ayrıca ne yazık ki bu, durum bir süre içinde tıkanan damarın büyüklüğüne göre kalp yetmezliği ve de hatta ölüme dahi yol açabilir.Oysa varis tedavisi olan, üstelik kolayca ve kısa sürede etkin bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır ve ihmal edilmemesi gerekmektedir.

0 yorum: