Et Suyu Nasıl Yapılır?



et suyu baş
Et suyu, yemeklerde kullanılan bir malzemedir. Özellikle çorbalara katılması hem sağlıklı hem de çok lezzetli olmasını sağlar. Marketlerden aldığımız et sularında ki çeşitli kimyasallar ve tatlandırıcılar sağlıksız olmalarını sağlamaktadır. Bu nedenle et suyunu evde yapmak ve derin dondurucuda saklamak çok sağlıklıdır. Peki, et suyu nasıl yapılır?

et suyu 1
Et suyu malzemeler ; 500 gr. kemikli et veya boyun, 1/2 demet maydanoz, 1 adet soğan, 5-6 bardak su, 1 adet havuç, 1 adet kereviz, 1 limon suyu veya 1 kahve fincanı sirke, tuz ve karabiber.
et suyu2
Et suyu hazırlanışı ; Et veya boynu bir tencereye koyun. İçine iri doğranmış soğanı, kerevizi, havucu ve limon suyu ya da sirkeyi, maydanozu ilave edin. Bu malzemeler etin ağır kokusunu almak ve besin değerini arttırmak için kullanılmaktadır. Üzerini bolca geçecek kadar soğuk su ilave edin. Ağzı açık olarak kaynatın. Üzerinde oluşan köpüğü kevgir ile alın. Köpükleşme bitince, tencerenin ağzını kapatıp, 1-2 saat kadar kısık ateşte kaynatın. Süzgeçten geçirerek derin dondurucuda saklayın.
et suyu3
Bütün malzemeyi düdüklü tencereye koyarak da et suyu hazırlayabilirsiniz. Et suyu hazırlarken soğuk su kullanmak, sıcak suyun etin üstünde ki proteinleri pıhtılaştırarak besin maddelerinin suya geçmesine engel olması nedeniyledir. Et, kemik, tavuk ya da balık suyu hazırlarken suya mutlaka sirke ya da limon eklemek kemiklerde olan kalsiyumu suya geçirmeyi sağlar. Böylece et suları vücuda çok faydalı mineral ve vitaminler ile kuvvetlenir. Et suyunu arzu ederseniz buzluklara yerleştirerek, tek kullanımlık parçalara dönüştürebilirsiniz.

0 yorum: