Yüz Nakli Nasıl Yapılır



yüz nakli baş
Yüzümüz ilk bakışta hakkımızda bilgi veren ve dikkat çeken önemli bir noktadır. Şiddetli yanıklar, ateşli silah yaralanmaları, çeşitli tümörler ve trafik kazaları gibi olaylar ile dokularda ve görünümde çeşitli bozukluklar oluşabilir. Bu durumda pek çok insan hayatını saklanarak ve insanlardan uzak yaşarlar. İşte bu durumda yüz nakli yapılması gündeme gelir.

yüz nakli1
Ülkemiz, yüz nakli uygulamalarında son yıllarda çok başarılı olmaya başladı. Hatta, dünya yüz nakilleri arasında 2. Sıraya kadar yükseldik. Yüz nakli, sanıldığının aksine çok iyi uzmanlık gerektiren ve tehlikeli bir uygulamadır. Bu uygulamada bir organın değişimi değil tüm yüze uygun deri, doku değişimi de söz konusudur.
yüz nakli2
Yüz nakli nasıl yapılır?
Yüz nakline karar verme aşaması da zorlayıcıdır. Çünkü, damarlara uygun yamaların olması, kaslar, tükürük bezleri ve sinirler hastaya tam olarak uyumlu olmalıdır. Dokuların uyuşup uyuşmaması en önemli olan konulardan biridir. Bu konuda HLA denilen bir test uygulanmaktadır. Bu yöntemde dokularda bulunan ve bağışıklık sistemini harekete geçiren antijen proteinleri  alıcı ve vericide incelenir. Alıcada ki antijen proteinleri, vericide ki ile eşleşirse yüz nakli yapmaya uygunluk ortaya çıkar. Bu eşleşme olmazsa dokuları beden kabul etmemektedir.  Vericiden bunların alınması için yapılacak olan ameliyat bile planlanır ve ciddi hassasiyet ister. Bu organ ve doku parçalarına yama denilmektedir. Bu yamanın hastayla uyumlu olması çok önemlidir.
yüz nakli3
Genelde bu uygulama beyin ölümü gerçekleşmiş ama nefes alan hastalardan alınmaktadır. Bu hastalarda diğer organlar alınmadan önce, yüzün maskesi çıkarılır. Kalbi atan hastanın yüzü çıkarılır. Yüzün çıkarılması işlemi yaklaşık 4-5 saatlik bir işlemdir. Çıkarılan yüz alıcı hastaya uygun mu diyerek bir maske oluşturulur. Yaklaşık 10 saat kadar süren bir tempo başlar. Damarlar ve sinirler uç uca eklenmek için hazırlanır. Burun kemikleri ve kaslar yerine yerleştirilerek tespitler yapılır. Yüz, kafatasına yerleştirilerek son şekli ile yerine dikilir. Uygulama sonrası alıcı bambaşka bir yüz ile uyanır.

0 yorum: